Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Δεν αγγίζουν, δεν μετακινούν, δεν παίρνουν μαζί τους κάτι. Αφήνουν πίσω μόνο τις πατημασιές τους. Τρυπώνουν σε κουφάρια βιομηχανιών, ξεκοιλιασμένα αρχοντικά και υπόγειες στοές. Αποκαλούνται αστικοί εξερευνητές και τις νύχτες – κυρίως – επισκέπτονται με τη φωτογραφική τους μηχανή ξεχασμένα μέρη πριν σβήσουν για πάντα από το χάρτη.
Οι μυρωδιές σπάνια είναι ευχάριστες σε αυτά τα μέρη. Η μούχλα έχει ποτίσει τους τοίχους και τα πατώματα συχνά καλύπτονται από περιττώματα τρωκτικών. Είναι παλιά ξωκλήσια, νοσοκομεία, ελαιοτριβεία ή βιοτεχνίες που ερήμωσαν. Κτίρια του Δημοσίου, άδεια εδώ και δεκαετίες από προσωπικό, ή ολόκληρα χωριά που ορφάνεψαν από κατοίκους.
Σήμερα ακούς εκεί το σαράκι που τρώει τα ξύλα, τη βοή του αέρα που ελίσσεται μέσα από τις μισοδιαλυμένες κεραμοσκεπές, τους γδούπους από τις διαστολές και συστολές των σωληνώσεων. Είναι μέρη νεκρά.
Προορισμοί που γοητεύουν τον Νίκο Χινόπουλο. Μπαίνει σ’ αυτά από ανοίγματα σε τοίχους, σπασμένα παράθυρα και ξεχαρβαλωμένες πόρτες. Είναι εκεί για την περιπέτεια. Για να αφουγκραστεί, να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει. Ενας από τους εκατοντάδες Ελληνες που επιλέγουν τα τελευταία χρόνια για τις νυχτερινές τους βόλτες την αστική εξερεύνηση.
Ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι. Ο κ. Χινόπουλος μεγάλωσε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας την εποχή της αποβιομηχάνισης της πόλης. Τα επιβλητικά κτίσματα των εργοστασίων τον είχαν εντυπωσιάσει. Τρύπωνε σε αυτά συχνά για να αποκαλύψει τα μυστικά τους. Οταν ήρθε στην Ελλάδα το ’92 μαζί με την οικογένειά του βρήκε ότι η χώρα ήταν παράδεισος εγκαταλειμμένων κτιρίων. Και συνέχισε την αγαπημένη του ασχολία: να τα επισκέπτεται.«Είναι συναρπαστικό να βρίσκεσαι εκεί που κάποτε υπήρχαν και δούλευαν άνθρωποι», λέει ο 45χρονος εξερευνητής, την επομένη της επιστροφής του στην Αθήνα από τη Δράμα, όπου περιπλανήθηκε σε ένα παλιό μεταλλείο και ένα ερειπωμένο εργοστάσιο πορσελάνης. «Βλέπεις πώς ζούσαν ή πώς εργάζονταν εκεί παλιά. Φαντάζεσαι τις δραστηριότητές τους και βγάζεις φωτογραφίες πριν οι χώροι χαθούν για πάντα».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΣΗ
Η αστική εξερεύνηση είναι μια παγκόσμια τάση. Χιλιάδες άνθρωποι βουτάνε στο σκοτάδι, από τις ανενεργές σήραγγες του μετρό στη Νέα Υόρκη μέχρι τις κατακόμβες στα σπλάγχνα του Παρισιού. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες – με τους περισσότερους να ασχολούνται και με τη σπηλαιολογία. Βασικός κανόνας των επισκέψεών τους είναι ότι δεν μετακινούν τα αντικείμενα που βρίσκουν.Επιλέγουν μέρη χωρίς σημάδια ανθρώπινης παρουσίας που – κατά προτίμηση – δεν φυλάσσονται. Δεν είναι διαρρήκτες, όπως ξεκαθαρίζουν, αλλά παρατηρητές. Λαθρεπιβάτες των αναμνήσεων. «Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: άφησε μόνο πατημασιές και πάρε φωτογραφίες. Βλέπω τον χώρο που επισκέπτομαι σαν αρχαιολογική τοποθεσία και προσπαθώ να μην αλλάξω τίποτα», λέει ο Αλέξιος Χούχουλας, 37 ετών, σύμβουλος συστημάτων πληροφορικής, που ασχολείται με την αστική εξερεύνηση τα τελευταία 25 χρόνια.





Κάθε επίσκεψη, κάθε φωτογραφία τους, είναι και μια μαρτυρία για την πορεία της Ελλάδας μέσα στα χρόνια. Εικόνες που συνθέτουν το άλμπουμ της αποβιομηχάνισης, της αστυφιλίας και της απαξίωσης της περιουσίας του Δημοσίου. Αρκετές βιοτεχνίες (ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα) παραμένουν πλήρως εξοπλισμένες, ενώ παλιά κτίρια του ΟΣΕ αλλά και ξενοδοχεία έχουν λεηλατηθεί επί χρόνια από πλιατσικολόγους. Κάποια έχουν απογυμνωθεί και από τα καλώδιά τους.
Ο κ. Χινόπουλος έχει επισκεφτεί περίπου 15 νεκρά χωριά στην Εύβοια και δεκάδες άλλα στη Δράμα. Πολλά ερήμωσαν στα χρόνια του Εμφυλίου. Αλλα άδειασαν λόγω εσωτερικής μετανάστευσης. «Σε κάποια σπίτια υπάρχουν ακόμα βιβλία, σημαίες και οικογενειακά κειμήλια. Παλιοί λογαριασμοί της ΔΕΗ, στρωμένα κρεβάτια, ακόμα και σκονισμένα ποτήρια στον νιπτήρα. Λες και οι ένοικοί τους τα εγκατέλειψαν μέσα σε πέντε λεπτά με ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν», λέει.
Ο κ. Χούχουλας έχει να διηγηθεί μια πιο περίεργη ιστορία. Στο υπόγειο ενός σχολείου στην Αττική θυμάται ότι βρήκε ένα κελί. «Είχε κάγκελα, και ουρητήριο αντί για συμβατική τουαλέτα. Κατάλαβα ότι δεν ήταν πραγματικό. Τα κάγκελα είχαν προσαρμοστεί πρόχειρα στους τοίχους και το ουρητήριο δεν είχε υδραυλική εγκατάσταση. Όταν βρήκα τους σπασμένους ψευδότοιχους, βαμμένους με χρώματα εντελώς διαφορετικά από το υπόλοιπο κτίριο θεώρησα ότι μάλλον ήταν σκηνικό και είχε χρησιμοποιηθεί στο γύρισμα κάποιας ταινίας», λέει.
Τα μέρη της εξερεύνησης επιλέγονται από μαρτυρίες ή από έρευνα στον υπολογιστή στο πρόγραμμα Google Earth που δίνει δορυφορική εικόνα μιας περιοχής και με λίγη προσοχή μπορεί κάποιος να εντοπίσει ερείπια και παλιά κτίσματα. «Η έρευνα πολλές φορές προηγείται της επίσκεψης. Το κάνω για να ξέρω τι κινδύνους έχω να αντιμετωπίσω, όπως ζημιές από σεισμούς ή επικίνδυνα χημικά, αλλά και για να μπορώ να εκτιμήσω αυτά που βλέπω γύρω μου. Και γιατί όχι, να έχω μια ιδέα του χώρου όπως ήταν παλιά, στις δόξες του», λέει ο κ. Χούχουλας. ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των αστικών εξερευνητών είναι η Πάρνηθα. Εκεί υπάρχει ένα παλιό αντιαεροπορικό καταφύγιο, το ξενοδοχείο «Ξενία» (με φυσίγγια από καραμπίνες στα πατώματά του) και η βίλα του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου. Στην Πάρνηθα είχε επισκεφτεί ο κ. Χινόπουλος το 2004 τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΣΕΓΑΣ σε υψόμετρο 1.048, που είχαν εγκαταλειφθεί μετά τον σεισμό του ’99. «Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν ακόμα ανοιχτό, πέντε χρόνια μετά», λέει.
Αντίστοιχες εικόνες καταγράφει στο Μεσολόγγι ο Γιάννης Ζαβιτσανάκης. Ο 45χρονος αρχαιολόγος ασχολείται εδώ και δύο χρόνια με την αστική εξερεύνηση. «Θέλω να διασώσω με τη μαρτυρία μου την εικόνα των κτιρίων που περνούν το τελευταίο στάδιο της ζωής τους», λέει. Από τα μέρη που έχει επισκεφτεί ξεχωρίζει το παλιό νοσοκομείο Χατζηκώστα, τις στοές κάτω από τα τείχη της πόλης, αλλά και το αρχοντικό της οικογένειας Χρυσόγελου.
Σε αυτό, σύμφωνα με τους ντόπιους, φιλοξενούνταν πολιτικοί και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Εκεί είχε βρει ο κ. Ζαβιτσανάκης και την παλιά άμαξα που μετέφερε τους επισήμους όταν αυτοί επισκέπτονταν την πόλη. Το κτίριο και η άμαξα τελικά συντηρήθηκαν και διασώθηκαν από τις τοπικές αρχές.
Τις περισσότερες φορές αυτές οι εξορμήσεις είναι μοναχικές. Αρκετοί αστικοί εξερευνητές χρειάζονται τον χρόνο τους, όπως λένε, για να βιώσουν την εμπειρία και να βγάλουν καλές φωτογραφίες. Κανείς τους όμως δεν παίρνει το ζήτημα της ασφάλειας αψήφιστα. Οταν κινούνται στο σκοτάδι οι παγίδες είναι πολλές: ένα άνοιγμα στο πάτωμα, κομμάτια γυαλί ή καρφιά. Η στατικότητα των κτιρίων είναι ένα θέμα που πάντα τους απασχολεί. «Θέλω πάντα να πιστεύω ότι κινδυνεύω όταν εξερευνώ. Αν ξεκινήσω με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας μπορεί να καταλήξω με σπασμένο πόδι ή ακόμα χειρότερα», λέει ο κ. Χούχουλας.
Πάντα ενημερώνει κάποιο άτομο εμπιστοσύνης πού θα βρίσκεται και τι θα κάνει. Έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, φακούς και ανταλλακτικές μπαταρίες. «Πάντα ελέγχω πού πατάω και δεν βιάζομαι. Προσπαθώ να προβλέψω τις συνέπειες κάθε κίνησης και αποφεύγω σημεία στα οποία μπορεί να παγιδευτώ όταν είμαι μόνος. Πριν μπω οπουδήποτε σιγουρεύομαι ότι ο χώρος δεν είναι σε χρήση», προσθέτει.
Οι απρόσμενες συναντήσεις είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τελευταία τους εξερευνητές. Μπορεί να είναι κάποιο αδέσποτο σκυλί, τοξικομανείς, μετανάστες ή φυγόδικοι που προβάλλουν μπροστά τους.
Όταν ένα μέρος φυλάσσεται ρωτούν πάντα τον φύλακα αν τους επιτρέπει την είσοδο για φωτογραφίες. Σπάνια όμως η απάντηση είναι θετική. Ο κ. Χούχουλας θυμάται ότι ένας φύλακας σε βικτωριανό σανατόριο της Σκωτίας, το οποίο είχε επισκεφτεί μαζί με άλλα 20 άτομα, κάλεσε την αστυνομία στη θέα της ομάδας με τις φωτογραφικές μηχανές. Στο τέλος χρειάστηκε να πετάξει στην περιοχή ελικόπτερο της αστυνομίας της Γλασκώβης για να σιγουρευτούν οι Αρχές ότι οι εξερευνητές εγκατέλειψαν την τοποθεσία.
«Πρέπει να είσαι διπλωμάτης και προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις», συμβουλεύει ο κ. Χινόπουλος. Σε κάποιες από τις εξερευνήσεις του – τις λιγότερο παράτολμες – παίρνει μαζί την 9χρονη κόρη του. Όπως λέει σέβεται τα μέρη που επισκέπτεται, αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξέρει πότε θα συμβεί κάτι αναπάντεχο. Όπως μια φορά που μπήκε σε ένα σκοτεινό κτίριο, έκλεισε η πόρτα πίσω του και μετά δεν μπορούσε να την ανοίξει. Έπρεπε να αναζητήσει άλλη έξοδο...

Γιάννης Παπαδόπουλος: ΝΕΑ 4 Οκτωβρίου 2011



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε