Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι μυστηριώδεις Ανασάζι(Anasazi Indians)

"ΑΝΑΣΑΖΙ" σημαίνει στην γλώσσα των Ναβάχο "ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ" Σήμερα οι Χόπι είναι οι κάτοικοι των περιοχών των Ανασάζι και εθνικά και πολιτιστικά διαφέρουν από τους άλλους ινδιάνους της Αμερικής.



Ο πολιτισμός των Anasazi άνθισε, στο νοτιο-δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, πολύ πριν έρθουν οι λευκοί και άφησε ένα μεγάλο αριθμό από αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί σήμερα στο έδαφος που διασταυρώνονται τα σύγχρονα σύνορα τεσσάρων πολιτειών, της Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Γιούτα και Κολοράντο.
Το κύριο κέντρο αυτού του πολιτισμού ήταν στο Chaco Canyon, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά πληθόκτιστα χωριά, γνωστά ως Casas Grandes με αρκετά Κίβας(kivas), ιερούς τόπους συνάντησης, όπου οι ντόπιοι συγκεντρώνονταν για να γιορτάσουν τις τελετές τους. Ο Anasazi πολιτισμός, που γεννήθηκε γύρω στην εποχή του Ιησού Χριστού, και αναπτύχθηκε αργά, υποδεικνύει το απόγειο αυτού του πληθυσμού μεταξύ 1050 και 1125 μ.Χ. Εκείνη την εποχή οι Anasazi κατασκεύασαν πολλούς δρόμους,με κάποιους να φθάνουν τα 9 μέτρα σε πλάτος.Έφταναν πάνω ​​από 300 χιλιόμετρα έξω από το Chaco Canyon, (ίσως η πρωτεύουσά τους), συνδέοντας τα χωριά τους και ιδιαίτερα τους τελετουργικούς χώρους τους με μια μακρά ευθεία. Αξιοσημείωτος μεταξύ αυτών των δρόμων λόγω του μεγάλου μήκους του ήταν ο Μεγάλος Βόρειος Δρόμος, που απλώνεται για περισσότερο από 20 km κατευθυνόμενος νότια.



Οι μεταναστεύσεις:

Σε μεταγενέστερες εποχές, επιδρομές από τους Atapasca, δηλαδή Ναβάχο και Απάτσι, ανάγκασε τον πληθυσμό αυτόν να αναζητήσει καταφύγιο σε πολλές βραχώδεις περιοχές,σε προστατευόμενα χωριά που ακόμα μπορεί να δει κανείς, για παράδειγμα στο Cliff Palace(Κλιφ Πάλας) στην Mesa Verde(Μέσα Βέρντε), και σε πολλά σημεία κατά μήκος της Canyon de Chelly(Κάνυον ντε Σέλλυ) και άλλες περιοχές. Τέλος, περίπου στα 1125 μ.χ. στην περιοχή Τσάκο Κάνυον, ένας φοβερός λοιμός ανάγκασε τους πληθυσμούς να κινηθούν εν μέρει, από τα βόρεια,προς την περιοχή των Αζτέκων και άλλα μέρη στο Νέο Μεξικό. Και εδώ τα πράγματα ήταν δύσκολα και νέοι λοιμοί έσπρωξαν τους Anasazi να μεταναστεύσουν ξανά, από την περιοχή των Αζτέκων, γύρω στο το 1275 μ.χ. για να φθάσουν, τουλάχιστον μέρος αυτών, μετά από μια πολύ μακρά πορεία,στην περιοχή που ονομάζεται Casas Grandes(Κάζας Γκράντες),στο σημερινό Μεξικό, περισσότερο από 620 χιλιόμετρα νότια του Τσάκο Κάνυον.
Κύριοι απόγονοι του πληθυσμού αυτού είναι οι Hopis που ζουν στην Αριζόνα,μαζί με τους Zunis,Acomas,και Pueblos του New Mexico,τώρα απομονωμένοι σε ινδιάνικους καταυλισμούς.



Νέες αποκαλύψεις από τους αρχαιολόγους:

Πριν από κάποιο διάστημα ο Αμερικανός αρχαιολόγος Stephen H. Lekson δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα στο αμερικανικό περιοδικό Αρχαιολογία (Vol.50 Ν.1, JanFeb 1997) σχετικά με αυτές τις αρχαίες μεταναστεύσεις. Με τη σύγκριση των χρονικών περιόδων, όταν ο πολιτισμός του Τσάκο Κάνυον τελείωσε, με την αρχική ανάπτυξη του ίδιου του πολιτισμού στην περιοχή των Αζτέκων και αργότερα στο Κάζας Γκράντες στο Μεξικό, οι επιστήμονες διαπίστωσαν τις δύο περιόδους σε στενή αλληλουχία, σαν ο πληθυσμός, ή τουλάχιστον ένα μέρος από αυτόν, να είχε μετακινηθεί, σταδιακά, από το ένα μέρος στο άλλο,μετά από μια πολύ μακρά πορεία στο Μεξικό, στο Κάζας Γκράντες . Αλλά το πιο εντυπωσιακό πράγμα είναι ότι όλα τα χωριά, ερείπια των Αζτέκων, τα Ερείπια Σολομών ,το Τσάκο Κάνυον και το Κάζας Γκράντες, είναι όλα τέλεια ευθυγραμμισμένα με το ίδιο μεσημβρινό αριθμό 108. Αυτό είναι απίθανο να είναι τυχαίο,και πολύ πιθανόν ένα εσκεμμένο γεγονός.


.

Ένα αστρονομικό πρόβλημα:

Ο συγγραφέας έχει προβληματιστεί κυρίως από αυτό το ζήτημα: πώς θα μπορούσαν οι αρχαίοι Anasazi να ακολουθήσουν μια τέτοια ακριβή πορεία με ευθυγράμμιση κατά μήκος ενός μεσημβρινού για περισσότερο από 600 χιλιόμετρα; Τι όργανα χρησιμοποίησαν; Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αποκλειστεί ότι χρησιμοποίησαν πυξίδα, ενώ κινούνταν από το Chaco Canyon, πρώτα προς τα βόρεια και στη συνέχεια προς νότο. Δεν υπάρχει τέτοιο όργανο που να ήταν γνωστό στην Αμερική εκείνη την εποχή, και, επιπλέον, παρόλο που κάποιοι παραδέχονται ότι θα μπορούσαν να έχουν αυτή τη δυνατότητα, τα σημαντικά σφάλματα που οφείλονται στο μέσο αυτό θα εμπόδιζαν μια τέτοια ακριβή τοποθέτηση των τεσσάρων χωριών: Τσάκο Κάνυον , Ερείπια Σολομών, Ερείπια των Αζτέκων στο βορρά, και Κάζας Γκράντες προς το νότο. Αναμφίβολα πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει κάποια αστρονομική παρατήρηση με βάση τη θέση του ουράνιου Βόρειου Πόλου, επειδή ο γνώμων, όργανο που χρησιμοποιεί τον Ήλιο, ήταν επίσης άγνωστο σε αυτούς τους ανθρώπους.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς μια ευθυγράμμιση με το πόλο, ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, κατά τον χρόνο των μεταναστεύσεων των Anasazi , ο Πολικός Αστέρας, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, ήταν μάλλον πολύ μακριά από τον Βόρειο Πόλο και δεν θα μπορούσε να είναι μια κατάλληλη βάση για μια τέτοια ακριβή και μεγάλη ευθυγράμμιση. Ποιά λοιπόν θα μπορούσε να ήταν η μέθοδός τους; Δυστυχώς δεν έχουμε κανένα απολύτως στοιχείο για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε να φανταστούμε κάποια πολύ απλή μέθοδο,που πιθανό να είναι συμβατή με την κουλτούρα αυτών των ανθρώπων.



Μια πιθανή λύση:

Για να ορίσουν τον Βόρειο Πόλο, οι Anasazi, πολύ εξειδικευμένοι παρατηρητές του ουρανού (το πρώτο σκίτσο του Σουπερ-Νόβα 1054 μπορεί να παρατηρηθεί στο Chaco Canyon), θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια απλή πέργκολα από κλαδιά, ένα ξύλινο δίκτυ, καλά τοποθετημένο σε μια υπερυψωμένη θέση, ενώ ένας παρατηρητής θα λάμβανε προσεκτικά θέαση από ένα μυτερό κοντάρι με την πέργκολα τοποθετημένη προς τα βόρεια. Ακολουθώντας για λίγες ώρες την κυκλική διαδρομή του Polaris(Πολικό Άστρο) σε σχέση με την ξύλινη πέργκολα, οι αστρονόμοι Anasazi θα μπορούσαν να χαράξουν κάποια σημάδια πάνω στα κλαδιά που αντιστοιχούν στην διαδρομή που ακολούθησε το αστέρι γύρω από τον Βόρειο πόλο. Μετά από αυτό, ήταν πολύ εύκολο να καθοριστεί το κέντρο αυτού του κύκλου, δηλαδή ο βόρειος πόλος και δεν ήταν δύσκολο να το τοποθετήσουν στα αστέρια γύρω του για να καταγράψουν την ακριβή θέση του, χωρίς να χρειάζεται να βλέπουν το ίδιο το πολικό άστρο.
Για την κατασκευή του νέου δρόμου κατά μήκος του μεσημβρινού, μια ομάδα εξερευνητών, μετά το άναμμα φωτιάς στο σημείο εκκίνησης, κινούνταν προς τα νότια τη νύχτα όσο το δυνατόν πιο μακριά στον ορίζοντα με την φωτιά ακόμη ορατή.Από εκεί πρέπει να έχουν μετακινηθεί στο μέρος όπου θα μπορούσαν να δουν τη φωτιά ακριβώς ευθυγραμμισμένη με το ουράνιο πόλο, που ήξεραν πώς να βρουν,ώστε να είναι ακριβώς στο ίδιο μεσημβρινό με το σημείο εκκίνησης. Στις επόμενες νύχτες επαναλαμβάνοντας τα ίδια βήματα για μια μικρή απόσταση σε τραχύ έδαφος και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, σε επίπεδες εκτάσεις θα μπορούσαν να έχουν καλύψει μια πολύ μεγάλη απόσταση,κινούμενοι με ασφάλεια κατά μήκος του ίδιου μεσημβρινού.
Αυτή η πολύ απλή μέθοδος θα μπορούσε να επιτρέψει στους Anasazi να ευθυγραμμιστούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με τους τέσσερις μεγάλους οικισμούς ακριβώς στην κατεύθυνση βορρά-νότου. Αλλά γιατί μια τέτοια ακρίβεια; Και τι σκοπό είχε ο προσανατολισμός κατά μήκος αυτής της κατεύθυνσης; Δεν είναι μια εύκολη ερώτηση. Ωστόσο, σίγουρα η απάντηση συνδέεται με την κοσμική αντίληψη του πληθυσμού αυτού που είχε χρησιμοποιήσει αυτό το συγκεκριμένο προσανατολισμό αρκετές φορές.
Στο Pueblo Bonito για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε στο σχέδιο πόλης αρκετές ευθυγραμμίσεις κατά μήκος του μεσημβρινού.
Για να παρακολουθούν τον Βόρειο πόλο οι Anasazi μπορεί να χρησιμοποιούσαν μια απλή συσκευή παρόμοια με την κινέζικη πυξίδα pi.
Όλα αυτά αν αληθεύουν θα μπορούσαν να αποδείξουν την ακριβή και συνεχή παρατήρηση του ουρανού από αυτούς τους ιθαγενείς, και θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια κοσμοθεωρία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φυσική και τα ουράνια φαινόμενα.



http://pages.towson.edu/brenda/newmexico/anasazi.htm

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε