Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταυτοποιήθηκε μυστηριώδης ναυάγιο στις ακτές του Παναμά.

Το 2011 κατά την διάρκεια εξερεύνησης ναυαγίων που φέρεται να ανήκουν στον διαβόητο πειρατή Captain Henry Morgan στην περιοχή Lajas στις ακτές του Παναμά, ομάδα εναέλιας αρχαιολογίας ανακάλυψε Ισπανικό πλοίο του 17ου αιώνα. Όπως ενημερωνόμαστε από την σελίδα Archaeology - Spanish Colonial-Era Ship Identified Near Panama οι ερευνητές «συνάντησαν» το ναυάγιο, ενώ ερευνούσαν πέντε άλλα ναυάγια στην θαλάσσια περιοχή (Searching for the remains of Captain Henry Morgan's raid on Panama City) που βρισκόταν υπό την κυριαρχία του Κάπτεν Μόργκαν και εξαφανίστηκαν το 1671 κατά τον πλου για την πολιορκία της Πόλης του Παναμά.

Σήμερα, έπειτα από αρκετά χρόνια ιστορικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε τι ακριβώς ανακάλυψαν. Το 1681 το ισπανικό εμπορικό πλοίο «Encarnación» βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας στις εκβολές του ποταμού Τσάρτζις, κοντά στις ακτές του Παναμά, από την πλευρά της Καραϊβικής.
Ναυπηγημένο στη Βερακρούζ του Μεξικού, το πλοίο ήταν η Ναυαρχίδα του στόλου Tierra Firme,  της Ισπανίας του 17ου αιώνα.
Αν και βυθίστηκε σε λιγότερο 12 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, ένα σχετικά μικρό βάθος, ξέφυγε από τις λεηλασίες και είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση με τον μισό σκαρί του σχεδόν ανέγγιχτο, καθότι είχε θαφτεί στον πυθμένα της θάλασσας.
Το «Encarnación» δίνει μία σπάνια ματιά στην παγκόσμια ιστορία κατά την εποχή της αποικιοκρατίας, όπως επισημαίνει ο θαλάσσιος αρχαιολόγος, Φελίπε Κάστρο, του πανεπιστημίου του Τέξας. «Είναι η εποχή της ανόδου του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, του ορθολογισμού και της μεσαίας τάξης που ήθελε να αγοράσει έργα τέχνης και να διαβάσει λογοτεχνία», πρόσθεσε.
Εκείνη την εποχή, τα ορυχεία χρυσού και αργύρου στο Μεξικό και το Περού τροφοδότησαν τη φιλοδοξία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Για να μεταφέρουν τα αγαθά του Νέου Κόσμου στην Ευρώπη, οι Ισπανοί άποικοι δημιούργησαν στόλους εμπορικών πλοίων που συνοδεύτηκαν από εξοπλισμένες γαλέρες και πολεμικά πλοία, εξηγεί με τη σειρά του ο Φριτς Χάνσελμαν ένας άλλος αρχαιολόγος του πανεπιστημίου.
Αφού έστελναν τους θησαυρούς στην Ισπανία, οι στόλοι φόρτωναν και γυρνούσαν με ευρωπαϊκά αγαθά τα οποία πωλούσαν στις ισπανικές αποικίες.
Μαζί με τον στόλο της Νέας Ισπανίας, τα καράβια του Tierra Firme μετέφεραν πολύτιμα μέταλλα αξίας πάνω από 16 εκατομμύρια πέσος από την Αμερική στην Ισπανία την περίοδο 1590-1600.
Το ναυάγιο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από τους επιστήμονες για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο κουφάρι του μπορεί να αποκαλύψει τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα καράβια εκείνη την εποχή και δεύτερον επειδή το φορτίο του, που σώζεται αυτούσιο, περιλαμβάνει σημαντικά κειμήλια όπως ξίφη και κεραμικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε