Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Άγαλμα της Ελευθερίας και ο Φωτοφόρος Απόλλωνας



Η κατασκευή του κολοσσιαίου αγάλματος ξεκίνησε το 1875, ολοκληρώθηκε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1884, παραδόθηκε στον Αμερικανικό λαό στις 4 Ιουλίου του 1884 σε 350 κομμάτια και πακεταρισμένο σε 214 κιβώτια, συναρμολογήθηκε και εγκαινιάστηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα, στις 28 Οκτωβρίου του 1886. Η συναρμολόγησή του κράτησε 4 μήνες.Οι εγκέφαλοι πίσω από το τιτάνιο αυτό εγχείρημα ήταν ο Frédéric Auguste Bartholdi, υπεύθυνος γλύπτης, ενώ επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel (ο γνωστός). Οι φήμες μάλιστα θέλουν το μοντέλο για το πρόσωπο του αγάλματος να είναι η μητέρα του γλύπτη, Charlotte Bartholdi. Από τα θεμέλια της βάσης μέχρι και την κορυφή αυτής, υπάρχουν 192 σκαλιά, ενώ από τη βάση του αγάλματος μέχρι το στέμμα του, 354 σκαλιά.


Παλαιότερα οι επισκέπτες του αγάλματος είχαν τη δυνατότητα να ανέβουν τη σπειροειδή σκάλα στο εσωτερικό του και να καταλήξουν στο στέμμα του αγάλματος, για να θαυμάσουν από ψηλά την εντυπωσιακή θέα του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η προσβασιμότητα στο στέμμα άλλαξε και μόνο συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών επιτρέπεται να ανέβει κάθε φορά. Τα μόνα πράγματα που επιτρέπεται να έχουν μαζί τους στο Στέμμα, είναι η φωτογραφική τους μηχανή και τυχόν φάρμακα. Διπλός έλεγχος ασφαλείας απαιτείται για όσους φτάνουν τόσο ψηλά.

Με έναν προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων, το μνημείο ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου του 1986. Τότε ήταν που το άγαλμα απέκτησε νέα δάδα, καθώς η αρχική είχε υποστεί διαβρώσεις μη επιδεχόμενες επιδιόρθωσης, ενώ η αυθεντική δάδα φυλάσσεται στο μουσείο του μνημείου. Η φλόγα της νέας δάδας, είναι καλυμμένη με λεπτές στρώσεις χρυσού 24 καρατίων. Ακόμη, το στρώμα χαλκού που καλύπτει ολόκληρο το άγαλμα είναι τόσο λεπτό, όσο το πάχος δυο κερμάτων και το πράσινο χρώμα που όλοι αναγνωρίζουμε στο άγαλμα, είναι αποτέλεσμα της οξείδωσης του χαλκού, από την έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες.Το άγαλμα έχει διάσταση μέσης 10,5 μέτρα και το συνολικό του βάρος είναι 225 τόνοι. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46 μέτρα ενώ με τη βάση, το ύψος του φτάνει τα 96 μέτρα. Τα σανδάλια (το πέλμα ουσιαστικά) του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες. Πλήθος άνω των 4 εκατομμυρίων επισκέπτεται ετησίως το Άγαλμα της Ελευθερίας.                                                                                                                                                  

                                                                                                                           
Το Άγαλμα της Ελευθερίας, συμβολίζει την ελευθερία, την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή και τη φιλία μεταξύ των εθνών. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, για να «καλωσορίζει» τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην Αμερική, με πρώτο σταθμό πριν την είσοδό τους στη «γη της επαγγελίας», το νησί των μεταναστών, το Ellis Island και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Liberty Island.Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776» (με λατινική γραφή).

Υπάρχουν τρεις εκδοχές, από το που, εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του το συγκεκριμένο άγαλμα.Η πρώτη υποστηρίζει ότι το σχέδιο,του αγάλματος είναι εμπνευσμένο από ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Άγαλμα του Κολοσσού της Ρόδου. Ο Κολοσσός της Ρόδου απεικόνιζε τον Ήλιο να κρατάει έναν πυρσό, σε ένα άγαλμα ύψους 30 μέτρων, τοποθετημένο στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου. Η δεύτερη πως είναι μία γυναικεία φιγούρα που αντιπροσωπεύει την Libertas, τη ρωμαϊκή θεά της ελευθερίας, που ευρέως λατρευόταν στην αρχαία Ρώμη, ιδίως μεταξύ των απελευθερωμένων δούλων, η οποία φέρει ένα πυρσό και μία πλάκα, ενώ μια σπασμένη αλυσίδα βρίσκεται στα πόδια της. Η τρίτη και ίσως η ποιό πιθανή είναι πως η μορφή αυτή είναι η μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος - Ηλίου.Η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο της Κορίνθου, περνά όμως απαρατήρητη για τον επισκέπτη που δεν είναι υποψιασμένος. Βρίσκεται σε μία τρίπτυχη πλάκα μαζί με άλλες δύο παραστάσεις.Η μία, στο αριστερό τμήμα, είναι κατά τους αρχαιολόγους η μορφή της θεάς Εκάτης. Στο δεξιό τμήμα απεικονίζεται ρόδακας,Και στην μέση η μορφή του φωτοφόρου Απόλλωνος, ίδια με αυτήν του αγάλματος της Ελευθερίας. Κατά την εκδοχή της εγκυκλοπαίδειας "Μπριτάννικα" το άγαλμα παρουσιάζει μια γυναίκα να κηρύττει την ελευθερία, υπονοώντας ότι η γυναίκα αυτή είναι προσωποποιημένη η Ελευθερία.


Από το 1972 η βάση του Αγάλματος της Ελευθερίας φιλοξενεί το Μουσείο Μετανάστευσης, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Η επιγραφή στην είσοδο γράφει:


Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας,
τις άμορφες μάζες σας που λαχταράνε να αναπνέουν ελεύθερα,
τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας.
Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους.
Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στην χρυσή πύλη.




                                                                                                                                                                                                                                                                     
 Πηγές

http://www.clickatlife.gr                                                                                     http://www.ellinikoarxeio.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε