Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Zodiac, ο δολοφόνος του Ζωδιακού

Zodiac ήταν το όνομα που δόθηκε σε έναν δολοφόνο που τρομοκράτησε την ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Περισσότερα από 40 χρόνια μετά, παρά τις χιλιάδες ανακρίσεις υπόπτων και έναν άγνωστο αριθμό δολοφονικών επιθέσεων, η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη.
Το πρώτο θύμα του ήταν η 18χρονη φοιτήτρια Cheri Jo Bates, η οποία δολοφονήθηκε άγρια με μαχαιριές στο στήθος, στο λαιμό και στην πλάτη. Η αγριότητά του ήταν τόσο μεγάλη που το θύμα σχεδόν αποκεφαλίστηκε. Το αίτιο της επίθεσης παραμένει άγνωστο, δεδομένου ότι δεν ήταν ούτε η κλοπή ούτε η ληστεία. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ένα αντρικό ρολόι, το αποτύπωμα μιας μπότας και ιστοί, ενώ από την ανάλυση των δεδομένων του εγκλήματος, φάνηκε ότι η φοιτήτρια προφανώς γνώριζε το δράστη, οπότε η αστυνομία υπέθεσε ότι μάλλον είχε να κάνει με έγκλημα πάθους.
Σκότωνε συνήθως ζευγάρια, με πάρα πολύ αποτρόπαιο τρόπο. Στις Δεκεμβρίου 1968 οι φοιτητές Μπέτι Λου Τζένσεν και Ντέιβιντ Φάραντεϊ είχαν βγει το πρώτο τους ραντεβού με το αυτοκίνητο της μητέρας του αγοριού. Σταμάτησαν σε ένα σημείο όπου σύχναζαν νεαροί εραστές και μία ώρα αργότερα -περίπου στις 11 μ.μ.- ένας περαστικός βρήκε τα πτώματά τους. Η αστυνομία έκρινε πως είχε σταματήσει δίπλα τους ένα άλλο αυτοκίνητο και ο οδηγός τους προκάλεσε να βγουν έξω. Σκότωσε εν ψυχρώ το αγόρι και όταν η κοπέλα άρχισε να τρέχει για να ξεφύγει τις έριξε πέντε σφαίρες στην πλάτη.

Στις 11 Οκτωβρίου του 1969, ο Zodiac ξαναχτύπησε σκοτώνοντας εξ επαφής έναν ταξιτζή. Αυτή τη φορά απέστειλε στην εφημερίδα και κομμάτι από τη ματωμένη μπλούζα του τραγικού θύματος, ενώ το συνοδευτικό σημείωμά του βύθισε την πόλη στον φόβο: «Τα σχολιαρόπαιδα είναι πολύ καλοί στόχοι. Μπορεί να ξεκάνω κάνα σχολικό λεωφορείο κάποιο πρωί».
Το επόμενο διάστημα στάλθηκε μια σειρά από επιστολές σε τρεις διαφορετικές εφημερίδες, με τη διαφορά ότι οι επιστολές ήταν γραμμένες σε μορφή κώδικα και παρουσίαζαν μερικές διαφορές μεταξύ τους. Μετά την αποκωδικοποίησή τους, έγινε αντιληπτό ότι ο αποστολέας τους ήταν ο άγνωστος δολοφόνος που ονομάστηκε Zodiac, εξαιτίας της χρήσης αστρολογικών συμβόλων στα κρυπτογράμματά του. Ο ισχυριζόμενος δολοφόνος έδωσε λεπτομέρειες για τα εγκλήματα που, όπως ισχυρίστηκε, "μόνο η αστυνομία γνώριζε" και αποκάλυπτε ότι του αρέσει να σκοτώνει και πως έχει σκοπό να το επαναλάβει σε ανύποπτα χρονικά διαστήματα και σε μη αναμενόμενους στόχους. Σε ένα από εκείνα τα κρυπτογραφήματα ισχυριζόταν ότι αποκάλυπτε την ταυτότητά του. Η έρευνα δεν έδειξε την ύπαρξη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το επόμενο διάστημα ξεκίνησε ένα παιχνίδι αλληλογραφίας και ανώνυμων τηλεφωνημάτων μεταξύ του δολοφόνου, της αστυνομίας, και των εφημερίδων, ενώ συνέβησαν και μερικά εγκλήματα, τα οποία ακόμα παραμένει άγνωστο εάν τελικά είχαν όντως διαπραχθεί από τον Zodiac ή από άλλους εγκληματίες που εκμεταλλεύτηκαν την ιστορία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση εκ μέρους της πολιτειακής αστυνομίας και του FBI για τη σύλληψη του κατά συρροήν δολοφόνου, δεδομένης της δημοσιότητας που είχε λάβει η ιστορία του "αόρατου" δολοφόνου που πλέον απειλούσε σοβαρά την κοινωνία και ο οποίος τα Χριστούγεννα έστειλε μια επιστολή σε έναν επιφανή δικηγόρο, τον Melvin Belli, από τον οποίο ζητούσε βοήθεια γιατί, όπως έλεγε, "δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον εαυτό του". Το διάστημα εκείνο είχαν ήδη κυκλοφορήσει κάποια σκίτσα του Zodiac από αυτόπτες μάρτυρες.

Όποιος και αν ήταν ο Zodiac, φαίνεται πως απολάμβανε τη δημοσιότητα γύρω από την ταυτότητά του. Σε επόμενη επιστολή αποποιείται της ευθύνης για εγκλήματα με τα οποία τον είχαν συνδέσει οι εφημερίδες και η αστυνομία και εκφράζει την επιθυμία να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για αυτόν, καθώς και να φοράει κονκάρδες με εκείνον! Μάλιστα, σε μια άλλη επιστολή του, δηλώνει οργισμένος με τους κατοίκους μιας περιοχής γιατί δεν φορούσαν τις κονκάρδες! Το επόμενο διάστημα οι εμφανίσεις του γίνονται όλο και σπανιότερες, ενώ από τις επιστολές φαίνεται πως οι συνήθειές του και ο τρόπος έκφρασης έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, οι επιστολές δεν ξεκινούν με το περίφημο "Σας μιλάει ο Zodiac" και δεν υπάρχει ο τετραγωνισμένος κύκλος που έως τότε αποτελούσε την υπογραφή του.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η αστυνομία είχε ήδη ανακρίνει γύρω στους 2.500 υπόπτους και είχε εξετάσει χιλιάδες στοιχεία και αναφορές που κατέφταναν με φρενιτιώδεις ρυθμούς στα γραφεία της και στις εφημερίδες. Τελικά οι ύποπτοι περιορίστηκαν σημαντικά και οι βασικότερες υποψίες έπεφταν πλέον στον Arthur Allen, ο οποίος πέθανε το 1992 σε ηλικία 58 ετών. Παρ΄όλα αυτά, δεν στάθηκε δυνατό να του απαγγελθούν κατηγορίες, αν και σύμφωνα με πολλούς ερευνητές που μελέτησαν εξονυχιστικά τη ζωή του, είναι ο άνθρωπος πίσω από τον Zodiac, όπως αφήνει να εννοηθεί και η ομώνυμη ταινία που είδαμε στους κινηματογράφους.
Ο Λίντον Λάφερτι συνταξιούχος φύλακας αυτοκινητόδρομου, υποστηρίζει στο βιβλίο του (με τον τίτλο: Η αποκάλυψη του δολοφόνου Zodiac) ότι ο αιμοσταγής δολοφόνος ήταν παιδικός του φίλος,και σημειώνει ότι παρότι ο ίδιος γνώριζε από καιρό την ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου δεν μιλούσε επειδή έπρεπε να πεθάνουν πρώτα άνθρωποι-κλειδιά της υπόθεσης, ανάμεσά τους και η σύζυγος του εγκληματία.
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι όλα άρχισαν όταν ο Αρθουρ Αλεν έμαθε πως η γυναίκα του τον απατούσε με ανώτατο δικαστή!«Το κίνητρο ήταν η μοιχεία. Το κατεστραμμένο από τον χρόνιο αλκοολισμό μυαλό του, σε συνδυασμό με τη μανιακή του δίψα για εκδίκηση, τον μετέτρεψαν στο πιο αποτρόπαιο τέρας, στον πιο μοχθηρό δολοφόνο του 20ού αιώνα».Ο Άρθουρ Λέι Άλεν είχε συλληφθεί και ανακριθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερος παρά τα εναντίον του στοιχεία επειδή το DNA του δεν ταίριαζε σε εκείνο από το σάλιο στους φακέλους με τα γράμματα που είχε στείλει στις εφημερίδες.
Η υπόθεση έκλεισε το 2004 αλλά άνοιξε ξανά το 2007 όταν η 47χρονη Ντέμπορα Πέρεζ υποστήριξε ότι ο πατέρας της, Γκάι Γουορντ Χέντρικσον, ήταν ο δολοφόνος. Ο πατέρας της βέβαια είχε πεθάνει από το 1983 αλλά η ίδια επέμενε πως όταν ήταν σε ηλικία επτά ετών- είχε ταχυδρομήσει κάποια απ' τα γράμματα του Zodiac...

Πηγές:
kemanakh.blogspot.gr
www.iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε