Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα θεωρία για το Στόουνχεντζ - Τι αποκαλύπτουν ερευνητές για το μεγαλιθικό μνημείο.

Μπορεί το Στόουνχεντζ να φαίνεται αδύνατον να μετακινηθεί, αλλά σύμφωνα με νέες θεωρίες επιστημόνων τελικά ίσως μετακινήθηκε πριν καταλήξει στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Η νέα ανακάλυψη, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Antiquity και ασχολείται με το μνημείο του οποίου οι πέτρες -όπως λένε- μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας. Ενώ όμως το μυστήριο από πού προέρχονται οι πέτρες μπορεί να έχει λυθεί, ένα νέο μόλις προέκυψε: Αυτές οι πέτρες πιθανόν μεταφέρθηκαν από τα λατομεία περίπου πέντε αιώνες πριν το ίδιο το Στόουνχεντζ χτιστεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
«Είναι πιθανό ότι οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα τοπικό μνημείο, κάπου κοντά στα λατομεία, και στη συνέχεια αυτό διαλύθηκε και μεταφέρθηκαν οι πέτρες στο σημερινό σημείο», υποστηρίζει ο καθηγητής Mike Parker Pearson του UCL Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με τη μελέτη.
Οι ερευνητές που ασχολούνται με αυτή τη θεωρία έχουν εντοπίσει περίπου από πού μεταφέρθηκαν οι μεγάλοι λίθοι που ζυγίζουν τόνους ο καθένας. Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια αρχαία «εξέδρα φόρτωσης» από την οποία οι πέτρες τραβήχτηκαν, καθώς και ερείπια και κάρβουνα από εκεί που εργάζονταν οι εργάτες των λατομείων. Η χρονολόγηση γι' αυτά τα τοποθετεί από το 3400 π.Χ. έως το 3200 π.Χ. σύμφωνα με τη Huffington Post. Οι εργασίες για το Στόουνχεντζ εικάζεται ότι ξεκίνησαν το 2900 π.Χ.
Είναι δυνατόν το Στόουνχεντζ να είναι απλά εκατοντάδες χρόνια παλιότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αλλά σύμφωνα με τον Parker Pearson και τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian δεν είναι μάλλον αυτό που συνέβη. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό πως έχτιζαν το δικό τους μνημείο (σ.σ. στην Ουαλία) και κάπου κοντά στα λατομεία υπήρχε το Στόουνχεντζ και αυτό που βλέπουμε στο σημερινό Στόουνχεντζ είναι ένα μνημείο από "δεύτερο χέρι"», είπε.
Η ερευνητική ομάδα έχει προσδιορίσει την πιθανή θέση του αρχικού μνημείου σε ένα σημείο μεταξύ των δύο λατομείων της Ουαλίας.
«Έχουμε ήδη διεξάγει γεωφυσικές έρευνες, δοκιμαστικές ανασκαφές και ανάλυση αεροφωτογραφιών σε όλη την περιοχή και πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει το πιο πιθανό σημείο», είπε ο καθηγητής Kate Welham του Πανεπιστημίου του Bournemouth, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μπορούμε να βρούμε κάτι ακόμα πιο σημαντικό μέσα στο 2016», δήλωσε επίσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε