Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η νέα σειρά τραπεζογραμματίων «Ευρώπη»

Η νέα σειρά τραπεζογραμματίων ονομάζεται «Ευρώπη» επειδή χαρακτηριστικό της είναι μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μορφή της ελληνικής μυθολογίας από την οποία προήλθε το όνομα της ηπείρου μας.  Η προσωπογραφία προέρχεται από ένα αγγείο ηλικίας άνω των 2.000 ετών, το οποίο ανακαλύφθηκε στη νότια Ιταλία και ανήκει στη συλλογή του Λούβρου στο Παρίσι. Επιλέχθηκε με κριτήριο τον σαφή συσχετισμό της με την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ προσθέτει και ένα ανθρώπινο στοιχείο στα τραπεζογραμμάτια. Το Ευρωσύστημα επέλεξε να χρησιμοποιήσει την προσωπογραφία της Ευρώπης στο υδατογράφημα, στο ολόγραμμα και στο παράθυρο με προσωπογραφία των νέων τραπεζογραμματίων ευρώ.
 
Εισαγωγή της σειράς «Ευρώπη»

Η εισαγωγή της δεύτερης σειράς τραπεζογραμματίων ευρώ με την ονομασία «Ευρώπη» ξεκίνησε το 2013. Το δύο πρώτα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς, των 5 και των 10 ευρώ, τέθηκαν σε κυκλοφορία την 2α Μαΐου 2013 και την 23η Σεπτεμβρίου 2014 αντιστοίχως. Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ παρουσιάστηκε επισήμως την 24η Φεβρουαρίου 2015 και τέθηκε σε κυκλοφορία την 25η Νοεμβρίου 2015.

Οι άλλες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη» θα τεθούν σε κυκλοφορία σταδιακά στη διάρκεια αρκετών ετών και κατά αύξουσα ονομαστική αξία. Ο ακριβής χρόνος έκδοσης των άλλων ονομαστικών αξιών θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Τα τραπεζογραμμάτια και των δύο σειρών εξακολουθούν να κυκλοφορούν παράλληλα ως νόμιμο χρήμα Η ημερομηνία κατά την οποία τα τραπεζογραμμάτια ευρώ της πρώτης σειράς θα πάψουν να αποτελούν νόμιμο χρήμα θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς θα διατηρήσουν την αξία τους επ' αόριστον και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Ο δικτυακός τόπος της ΕΚΤ για τα τραπεζογραμμάτια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη σειρά «Ευρώπη» και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της, παρέχει επιπλέον πληροφορίες και αρχεία προς λήψη σχετικά με τα νέα τραπεζογραμμάτια και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας τους, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό για την διαδικασία παραγωγής των τραπεζογραμματίων. Αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς δημοσίευση υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες περί αναπαραγωγής των τραπεζογραμματίων ευρώ. 


Όπως και στα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς, στα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς «Ευρώπη» θα απεικονίζονται αρχιτεκτονικοί ρυθμοί επτά περιόδων της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ιστορίας. Δεν απεικονίζονται όμως υπαρκτά μνημεία ή γέφυρες. Οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί είναι οι εξής:
5 ευρώ: κλασικός
10 ευρώ: ρωμανικός
20 ευρώ: γοτθικός
50 ευρώ: αναγεννησιακός
100 ευρώ: μπαρόκ και ροκοκό
200 ευρώ: αρχιτεκτονική του σιδήρου και του γυαλιού του 19ου αιώνα
500 ευρώ: αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα
Ένας ανεξάρτητος σχεδιαστής τραπεζογραμματίων από το Βερολίνο, ο Reinhold Gerstetter, επιλέχθηκε για να ανανεώσει το σχέδιο των τραπεζογραμματίων ευρώ.
Για κάθε τραπεζογραμμάτιο θα χρησιμοποιηθούν κυρίαρχα χρώματα, τα οποία θα δημιουργούν έντονες αντιθέσεις μεταξύ των τραπεζογραμματίων διαδοχικών ονομαστικών αξιών. Κάθε τραπεζογραμμάτιο της νέας σειράς θα έχει το ίδιο χρώμα με το τραπεζογραμμάτιο της ίδιας ονομαστικής αξίας της πρώτης σειράς, δηλαδή το τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ θα είναι γκρι, των 20 ευρώ μπλε, των 50 ευρώ πορτοκαλί, των 100 ευρώ πράσινο, των 200 ευρώ κίτρινο-καφέ, και των 500 ευρώ μωβ.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια λαμβάνουν επίσης υπόψη τις χώρες που εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και το 2007, μετά την εισαγωγή της πρώτης σειράς. Σε αυτά απεικονίζονται:
- Το όνομα του νομίσματος («euro»), το οποίο αναγράφεται - πέραν των λατινικών (EURO) και των ελληνικών (EYPΩ) στοιχείων - και με κυριλλικά στοιχεία (EBPO), ως αποτέλεσμα της ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Ένας αναθεωρημένος χάρτης της Ευρώπης, στον οποίο περιλαμβάνονται η Μάλτα και η Κύπρος, και
- Τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε εννέα γλωσσικές παραλλαγές. Οι συντομογραφίες παρατίθενται σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΕΕ για τη σειρά αναφοράς των χωρών και των επίσημων γλωσσών και αντιστοιχούν στους ακόλουθους συνδυασμούς χωρών και επίσημων γλωσσών:
  • BCE: Βέλγιο (γαλλικά), Ισπανία (ισπανικά), Γαλλία (γαλλικά), Ιταλία (ιταλικά), Λουξεμβούργο (γαλλικά), Πορτογαλία (πορτογαλικά), Ρουμανία (ρουμανικά)
  • ECB: Βέλγιο (ολλανδικά), Τσεχία (τσεχικά), Δανία (δανικά), Ιρλανδία (αγγλικά), Λεττονία (λεττονικά), Λιθουανία (λιθουανικά), Κάτω Χώρες (ολλανδικά), Σλοβενία (σλοβενικά), Σλοβακία (σλοβακικά), Φινλανδία (σουηδικά), Σουηδία (σουηδικά), Ηνωμένο Βασίλειο (αγγλικά)
  • ЕЦБ: Βουλγαρία (βουλγαρικά)
  • EZB: Γερμανία (γερμανικά), Λουξεμβούργο (γερμανικά), Αυστρία (γερμανικά)
  • EKP: Εσθονία (εσθονικά), Φινλανδία (φινλανδικά)
  • EKT: Ελλάδα (ελληνικά), Κύπρος (ελληνικά)
  • EKB: Ουγγαρία (ουγγρικά)
  • BĊE: Μάλτα (μαλτέζικα)
  • EBC: Πολωνία (πολωνικά)


    Σειριακοί αριθμοί στα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη»
    Οι σειριακοί αριθμοί της σειράς «Ευρώπη» είναι οι δύο αριθμοί που είναι τυπωμένοι στην οπίσθια όψη του τραπεζογραμματίου: ένας οριζόντιος αριθμός σε μαύρο χρώμα και ένας κατακόρυφος αριθμός σε άλλο χρώμα.
    Ο οριζόντιος αριθμός αποτελείται από δύο γράμματα και δέκα ψηφία. Το πρώτο γράμμα αποτελεί τον κωδικό αναγνώρισης του τυπογραφείου - βλ. τον παρακάτω πίνακα. Το δεύτερο γράμμα δεν αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο. Απλώς καθιστά δυνατή τη δημιουργία περισσότερων σειριακών αριθμών.

    Τυπογραφεία και κωδικοί
    Nationale Bank van België/Banque Nationale de Belgique Z
    Τράπεζα της Ελλάδας Y
    Giesecke & Devrient GmbH (Μόναχο) X
    Giesecke & Devrient GmbH (Λειψία) W
    IMBISA V
    Banque de France U
    Banc Ceannais na hÉireann/Central Bank of Ireland T
    Banca d'Italia S
    Bundesdruckerei GmbH R
    Joh. Enschede Security Printing BV P
    Oesterreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH N
    Valora M
    Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο L
    Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο K
    De La Rue Currency (Gateshead) J
    De La Rue Currency (Loughton) H
    Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο G
    Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο F
    Oberthur Fiduciaire E
    Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych D
    Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο C
    Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο B
    Δεν έχει αποδοθεί σε τυπογραφείο A





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε