Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ύποπτος κόσμος του Τουίν Πικς (Twin Peaks 1990)



 1989. Σε μια μικρή, ορεινή και απομονωμένη πόλη της επαρχίας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ μία τελειόφοιτη μαθήτρια του τοπικού Λυκείου, μεσοαστικής καταγωγής, σέξι και δημοφιλής, ανακαλύπτεται δολοφονημένη. Στο «ειδυλλιακό» Τουίν Πικς, όπου το αίσθημα της συνεκτικής κοινότητας παραμένει ισχυρό και διατηρείται μια στενή σχέση με τη φύση, καταφθάνει ένας πράκτορας του FBI με μεγάλη συναίσθηση της ηθικής, εξαιρετικά ανορθόδοξες μεθόδους και στόχο να βρει τον υπαίτιο – ίδιο απ’ ότι φαίνεται με αυτόν που είχε δολοφονήσει έναν χρόνο πριν μια άλλη νεαρή γειτονικής πόλης με παρόμοιο, αποκρουστικό τρόπο. Σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι η νεκρή Λώρα Πάλμερ σχετιζόταν απρόσμενα με πολλά μέλη της κοινότητας και ότι η «άμεμπτη» εικόνα της έκρυβε πολλά σκοτεινά μυστικά. Ο πράκτορας Ντέιλ Κούπερ, έχοντας τη συνδρομή του τοπικού Σερίφη και των ενοράσεων του ασυνειδήτου του, γρήγορα αντιλαμβάνεται πως ο φόνος αγγίζει ακόμα βαθύτερες πραγματικότητες – στα όρια του υπερφυσικού…
Στο απόγειο της καριέρας και της δημοτικότητάς του, ο γνωστός σουρεαλιστής Αμερικανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς συνεργάζεται με τον βετεράνο της τηλεοπτικής παραγωγής Μαρκ Φροστ (επικεφαλής του προγενέστερου, πρωτοποριακού Χιλ Στριτ Μπλουζ με αστυνομική θεματολογία) και δημιουργούν το 1990 μία από τις περισσότερο επηρεαστικές και εμβληματικές σειρές της τηλεόρασης των ΗΠΑ. Ο ύποπτος κόσμος του Τουίν Πικς όχι μόνο συνέβαλε στην ωρίμανση και στην «ενηλικίωση» των μυθοπλαστικών τηλεοπτικών παραγωγών, όχι μόνο υπήρξε καταλύτης και κομβική αφετηρία για τις περισσότερες υπερατλαντικές τηλεοπτικές σειρές των επόμενων ετών (με πλέον τρανταχτά παραδείγματα τις Άγριες Φοινικιές, τα X-Files, το Αμέρικαν Γκόθικ, τους Σοπράνος, τις Νοικοκυρές σε απόγνωση, τους Αγνοούμενους και το Τσίρκο του μυστηρίου), αλλά συνιστά και κορύφωση της μέσης δημιουργικής περιόδου ενός αυθεντικού καλλιτέχνη. Σπάνια στιγμή στο ιστορικό ενός αμφιλεγόμενου αφηγηματικού μέσου, το Τουίν Πικς δανείζεται φόρμα και περιεχόμενο από τα προγενέστερα φιλμ του ίδιου του Λιντς Μπλε βελούδο (1986) και Ατίθαση καρδιά (1990), εμπλουτίζοντας τη συνταγή με μία γερή δόση εσκεμμένης τηλεοπτικής σαπουνόπερας εν είδη μεταμοντέρνας σάτιρας.

Στην πρώτη ταινία ο Κάιλ Μακλάχλαν – αγαπημένος ηθοποιός του σκηνοθέτη – πρωταγωνιστούσε σε μία απόπειρα σταδιακού ξεγυμνώματος του σάπιου υποβάθρου μίας επιφανειακά «ειδυλλιακής» μικρής, επαρχιακής πόλης της αμερικανικής ενδοχώρας, στηριγμένης στην τοπική υλοτομική βιομηχανία και εσκεμμένα ομοιάζουσα με την «αφελή και αθώα Αμερική» της ψυχροπολεμικής προπαγάνδας της δεκαετίας του 1950. Η απρόσμενη βύθιση του νεαρού ήρωα στον κρυμμένο νοσηρό υπόκοσμο – βίαιο και σχεδόν σουρεαλιστικά απεικονιζόμενο – κάτω από το προσωπείο της «ευτυχούς κανονικότητας», επέτρεπε στον νοηματικό πυρήνα του Μπλε βελούδου να προβάλλει την αντιπαράθεση μεταξύ της άνευ όρων αγάπης, ως καθολικής λυτρωτικής δύναμης, και του σπέρματος του Κακού το οποίο ενυπάρχει μέσα στον καθένα, περιμένοντας μια ευκαιρία να αφυπνιστεί. Ο Λιντς, νεορομαντικός δημιουργός κινούμενος στα όρια του ηθικού μανιχαϊσμού, διατήρησε και εξέλιξε αυτά τα συστατικά μεταβαίνοντας στην επικράτεια της μεταμοντέρνας παρωδίας (όχι από κάποια ριζοσπαστική σκοπιά βεβαίως – ας μη λησμονούμε πως πρόκειται για θαυμαστή του Ρόναλντ Ρήγκαν ο οποίος δηλώνει «απολιτικός») με την Ατίθαση καρδιά του 1990. Εκεί τα εφιαλτικά σουρεαλιστικά ιντερμέδια αποκτούν μια αδιόρατη υπερφυσική και αφύσικη χροιά, το αισθητικό στυλιζάρισμα αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα, ενώ οι ποπ αναφορές και τα εμβόλιμα σαπουνοπερετικά στοιχεία προσδίδουν μία μεταμοντέρνα χροιά αυτοδιακωμώδησης, γεφυρώνοντας παράλληλα την «υψηλή» με τη «λαϊκή» κουλτούρα.

Ο τηλεοπτικός Ύποπτος κόσμος του Τουίν Πικς (1990 – 1992) συμπεριλαμβάνει όλα τα εν λόγω στοιχεία, εξελίσσοντάς τα ένα βήμα περαιτέρω. Αυτή τη φορά το στοιχείο της σαπουνόπερας (αναληθοφανείς δολοπλοκίες πλουσίων, «απαγορευμένοι» ερωτικοί δεσμοί, έμφαση σε ενδοοικογενειακά προβλήματα, μελοδραματικά κλισέ, από μηχανής θεοί και ψευδείς θάνατοι) ενισχύεται ­– ίσως λόγω της εμπλοκής του Μαρκ Φροστ – και αντιπαραβάλλεται με την εγγενή νοσηρότητα και βιαιότητα του σεναριακού υποβάθρου. Έτσι αυξάνεται και η υπόγεια εντύπωση της μακάβριας, μεταμοντέρνας παρωδίας, ακόμα πιο ταιριαστή τώρα απ’ ότι στην Ατίθαση καρδιά, δεδομένου πως η σαπουνόπερα είναι κυρίως τηλεοπτική αφηγηματική φόρμα αλλά και των κεκαλυμμένων αναφορών σε δημοφιλείς αμερικανικές σαπουνόπερες της δεκαετίας του 1980, όπως η Δυναστεία και το Ντάλας, ή στο χολιγουντιανό μελόδραμα του 1958 Πέιτον Πλέις. Παλαιότερες πηγές έμπνευσης οι οποίες εμμέσως αναφέρονται στο Τουίν Πικς είναι η τηλεοπτική σειρά μυστηρίου Ο φυγάς και ταινίες όπως η Λώρα, το Ψυχώ, ο Δεσμώτης του ιλίγγου κλπ. Η μεταμοντέρνα δομή υποστηρίζεται από τη φανταστική τηλεοπτική σαπουνόπερα «Πρόσκληση στην αγάπη», στιγμιότυπα της οποίας παρακολουθούν σποραδικά ορισμένοι χαρακτήρες, που σχολιάζει εμμέσως τα δρώμενα του σεναρίου κατά αυτοαναφορικό τρόπο. Επιπροσθέτως όμως εμφανίζονται και σχεδόν όλα τα στοιχεία της μέσης περιόδου του κινηματογραφικού έργου του Λιντς, με αποτέλεσμα ένα αρμονικά δεμένο γοητευτικό σύνολο. Έτσι ο κεντρικός ήρωας καταδύεται σε έναν ερεβώδη κόσμο όπου επικρατούν η βία, ο φόβος και ο νοσηρός ερωτισμός· βυθίζεται σταδιακά σε μια κρυμμένη, αλλά πιο αληθή και πάντα παρούσα πραγματικότητα, κάτω από το επιφανειακό πέπλο της «αγνότητας». Η τελευταία αποδίδεται ξανά – όπως και στο Μπλε Βελούδο – από την αισθητική της «αθώας» επαρχιακής Αμερικής του ’50, η οποία φαίνεται να διαποτίζει την πόλη του Τουίν Πικς. Μια πόλη πνιγμένη στη θλίψη και την απώλεια μετά τον ξαφνικό, κτηνώδη φόνο της Λώρα. Μια «αυθεντική» πόλη επίσης, κατοικούμενη όχι μόνο από την άρχουσα τάξη και τους μεσοαστούς συνεργάτες της, κατά τις τυπικές συμβάσεις της σαπουνόπερας, αλλά και από κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Οι λεπτομέρειες όμως είναι που καθιστούν το εγχείρημα ακόμα πιο αυθεντικά «λυντσικό» και γοητευτικό. Παρακολουθούμε συνεχώς νευρωτικούς χαρακτήρες με ψυχοσωματικά προβλήματα και ιδιόρρυθμη εμφάνιση ή συμπεριφορά, αλλά και διαρκείς εναλλαγές μεταξύ διάσπαρτου μαύρου χιούμορ και αποκρουστικής βίας. Έμφαση δίνεται σε απόκοσμες καταστάσεις και τελετουργικού χαρακτήρα «πρωτόκολλα», σκοτεινά και ανεξήγητα, στο εγκληματικό υπόβαθρο του «κανονικού» επαρχιακού μικρόκοσμου, τα οποία επικαλύπτουν δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και οι επί πληρωμή δολοφονίες με μία αύρα σχεδόν υπερφυσικής συνωμοσίας, ερχόμενη σε σφοδρή αντίθεση με το σύγχρονο και φαινομενικά «ορθολογικό» σκηνικό. Παρά τη γραμμική κατά κύριο λόγο αφήγηση, τα περισσότερα στοιχεία του σεναριακού υποβάθρου παρουσιάζονται αποσπασματικά και κατακερματισμένα στον θεατή ώστε να συντηρείται το κλίμα μυστηρίου μέχρι το τέλος, σποραδικές ονειρικές σεκάνς παρεμβαίνουν – προωθώντας την πλοκή, υποβάλλοντας ιδέες και συναισθήματα ή προοικονομώντας εξελίξεις –, ενώ «σουρεαλιστικοί» ηλικιωμένοι αλληλεπιδρούν αλλόκοτα και απρόσμενα με τους ήρωες. Την τιμητική τους έχουν ορισμένα εμβόλιμα, επαναλαμβανόμενα συμβολικά πλάνα-μοτίβα (π.χ. το κρεμασμένο φανάρι της διασταύρωσης, τα δέντρα που γέρνουν από τον άνεμο, σταγόνες νερού που πέφτουν ή οι κουκουβάγιες ως οιωνοί κινδύνου) και παράλογες, απόκοσμες καταστάσεις εμποτισμένες ταυτόχρονα με τρόμο και μαύρο χιούμορ. Η πλοκή ουσιαστικά εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλους χωροχρόνους, τον «αληθή» και αυτόν του ασυνειδήτου, με τα περάσματα μεταξύ τους να μην είναι απαραιτήτως εμφανή. Ξαφνικές χαοτικές, επιταχυμένες κινήσεις της κάμερας οι οποίες καταλήγουν σε ακραία κοντινά πλάνα (π.χ. σε συμβολικά αντικείμενα, όπως οι βελούδινες κουρτίνες), υποδεικνύουν χωρικές ή χρονικές μεταβάσεις. Παραμορφωμένες ανθρώπινες φιγούρες στον «κόσμο του ασυνειδήτου» (π.χ. ο γίγαντας, ο νάνος, ο μονόχειρας κλπ) συμβολίζουν έννοιες.

Η μουσική επένδυση, στην τρίτη συνεργασία του συνθέτη Άντζελο Μπανταλαμέντι με τον σκηνοθέτη, συντίθεται ξανά από απαλές, ονειρικές τζαζ μελωδίες σε σκηνές καθημερινότητας, παραπέμποντας στην «ειδυλλιακή» αφέλεια των δεκαετιών του ’40 και του ’50, από δυσοίωνους ατμοσφαιρικούς βόμβους στις πιο εφιαλτικές στιγμές, και από ένα αξιομνημόνευτο, λυρικό κι αιθέριο κεντρικό θέμα για τους τίτλους έναρξης («Falling»). Η ντριμ ποπ καλλιτέχνης Τζούλι Κρουζ εμφανίζεται σποραδικά ως τραγουδίστρια ενός τοπικού μπαρ, ερμηνεύοντας παρόμοιου ύφους τραγούδια σε σύνθεση Μπανταλαμέντι και ρετρό στίχους του Λιντς (τα κομμάτια συμπεριελήφθησαν το 1990 στο πρώτο της άλμπουμ, από κοινού με την εκδοχή του «Falling» με στίχους και μία παλαιότερη συνεργασία της με τον Μπανταλαμέντι από το Μπλε βελούδο). Οι ερμηνείες των ηθοποιών όχι απλώς είναι εξαιρετικές, αλλά δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πιο ταιριαστούς ηθοποιούς για τους αντίστοιχους ρόλους – η συναισθηματικά εκρηκτική σκηνή του πιλότου όπου ο κύριος και η κυρία Πάλμερ συνειδητοποιούν ταυτόχρονα μέσω τηλεφώνου ότι η κόρη τους είναι νεκρή, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη. Ο σκηνοθέτης επέλεξε για ορισμένους ρόλους παλαιότερους συνεργάτες του από προγενέστερα κινηματογραφικά εγχειρήματα (με χαρακτηριστικότερους τον Κάιλ Μακλάχλαν και τον Τζακ Νανς), αλλά η Ιζαμπέλα Ροσελίνι (ερωτική σύντροφος του Λιντς για μία περίοδο, συμπρωταγωνίστρια στο Μπλε βελούδο, με μία μικρή εμφάνιση και στην Ατίθαση καρδιά) τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή της και – πριν την υλοποίηση του πιλοτικού επεισοδίου – ο χαρακτήρας της αναδιαμορφώθηκε εντελώς. Τα γυρίσματα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος επιτόπου στις ορεινές βορειοδυτικές ΗΠΑ, χαρίζοντας στο εγχείρημα μία διακριτή οπτική αύρα με πανέμορφα φυσικά τοπία. Οι συντελεστές δεσμεύτηκαν να στηρίξουν εικαστικά τη σειρά με μία προσεγμένη φωτογραφία κινηματογραφικού χαρακτήρα, σχεδόν άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα τηλεοπτικών παραγωγών.

Είναι φανερό πως το Τουίν Πικς αποτελεί το απόγειο του ευκόλως αναγνωρίσιμου λυντσικού έργου, με όλες τις προβληματικές και τις κινηματογραφικές του μεθόδους να δίνουν το παρόν σε ένα αρμονικό όλον. Το οξυμένο στοιχείο της μεταμοντέρνας σαπουνόπερας όμως δεν είναι η μόνη πρωτότυπη συνεισφορά της σειράς στα αφηγηματικά «εργαλεία» του Λιντς· για πρώτη φορά ο κόσμος του ασυνειδήτου – ο οποίος αρχικά κάνει την εμφάνισή του στην ιστορία μέσω των ονείρων του πρωταγωνιστή –, επικαλύπτεται με έναν πρωτότυπο υπερφυσικό «μύθο»! Πρόκειται μεν για το ασυνείδητο, αλλά είναι ταυτόχρονα και μία παράλληλη διάσταση άυλων πνευμάτων, τα οποία επηρεάζουν τους θνητούς τρεφόμενα από συναισθήματα όπως η αγάπη και ο φόβος. Το γεγονός αυτό, το οποίο σεναριακά αποκαλύπτεται δαιδαλωδώς, σταδιακά και διστακτικά κατά τη διάρκεια των δύο κύκλων του Τουίν Πικς, καθιστά την πλοκή πιο ενδιαφέρουσα και πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, επενδύοντάς την μαεστρικά με περισσότερο μυστήριο και πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης του περιεχομένου. Τέλος, ο ηθικός μανιχαϊσμός του Λιντς υποδηλώνεται εδώ με πρωτοφανώς πολλαπλούς τρόπους: το ίδιο το όνομα της πόλης («Δίδυμες Κορυφές»), οι δύο «ανταγωνιζόμενες» παράλληλες διαστάσεις των πνευμάτων (η «Μαύρη Στοά» και η «Λευκή Στοά»), οι δύο πανομοιότυπες ξαδέρφες (η ξανθιά Λώρα και η μελαχρινή Μάντι, τις οποίες υποδύεται η ίδια ηθοποιός) και ούτω καθεξής.

Ωστόσο αυτά δεν σημαίνουν πως το Τουίν Πικς δεν έχει και προβλήματα. Οι περισσότεροι χαρακτήρες – παρά την απολαυστικά λοξή προσωπικότητα και τις υπέροχες ερμηνείες – αγγίζουν τα όρια της ηθικολογικής καρικατούρας. Π.χ. ο άμεμπτος, ανορθόδοξος αλλά αποτελεσματικός και υπέρμετρα διορατικός πράκτορας του FBI, εν είδη «ομοσπονδιακού προσκόπου» που πιστεύει ότι τα όνειρά του είναι μηνύματα, χρησιμοποιεί μαντικές τακτικές για να εντοπίσει υπόπτους, βλέπει σποραδικά οράματα, κάθε πρωί διαλογίζεται κρεμασμένος από το ταβάνι, συμπεριφέρεται «στυλιζαρισμένα» και λατρεύει σε παράδοξο βαθμό τον θιβετιανό μυστικισμό, τον καφέ και τη μηλόπιτα, εκφράζει μία μεταμοντέρνα αμφισβήτηση της διαφωτιστικής ορθολογικότητας και ταυτοχρόνως μία εξωπραγματική, συντηρητική αντίληψη για την ενσάρκωση της πλήρους αλτρουιστικής αγαθότητας ­– παρά τα περιοδικά σφάλματα κρίσης στα οποία υποκύπτει. Ο σαδιστής οδηγός φορτηγού και επικίνδυνος λαθρέμπορος ναρκωτικών Λίο Τζόνσον, ο απλοϊκός, καλοκάγαθος και μάλλον περιορισμένης νοημοσύνης βοηθός Σερίφη Άντι, ο ίδιος ο Σερίφης Χάρι Τρούμαν ως έντιμα αφοσιωμένος στο καθήκον και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ο άπληστος, υποκριτής και δολοπλόκος μεγαλοεπιχειρηματίας Μπεν Χορν, ο φιλικός τραβεστί πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών (με τον Ντέιβιντ Ντουκόβνι σε έναν από τους πρώτους του αναγνωρίσιμους ρόλους), ο κουφός αλλά ικανότατος προϊστάμενος του Κούπερ από το FBI Γκόρντον Κόουλ ο οποίος δεν μπορεί να ελέγξει την ένταση της φωνής του (υποδυόμενος από τον ίδιο τον Ντέιβιντ Λιντς) – όλοι αυτοί είναι χαρακτήρες μονοδιάστατοι, κλισέ και συμβατοί με τον εξωπραγματικό ηθικό μανιχαϊσμό του σκηνοθέτη. Πρόβλημα αποτελεί κυρίως η, σχεδόν σε αστείο βαθμό, εξιδανικευμένη απεικόνιση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, ως ασυμβίβαστων «υπερασπιστών του Καλού». Πιο ενδιαφέρων είναι ο «οργισμένος έφηβος» Μπομπ Μπριγκς – παλινδρομώντας ανάμεσα στον εγωισμό και στον έρωτα, στη «μάτσο» επιβολή και στην κρυμμένη ευαισθησία – αλλά και η περισσότερο πολύπλοκη Λώρα Πάλμερ (εμφανιζόμενη κυρίως σε αναδρομές, αφού στην πρώτη σκηνή του πιλοτικού επεισοδίου ανακαλύπτεται το πτώμα της), η οποία διαφεύγει ευφυώς από το στερεότυπο της «δεσποσύνης σε κίνδυνο».



Η κεντρική ιδέα για το Τουίν Πικς προέκυψε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980, από τη σύνθεση ετερόκλητων επιρροών στο μυαλό του Λιντς: μία ιδέα για μια τηλεοπτική σειρά παρεμφερή με το Μπλε βελούδο, μια άλλη συνεργασία που ναυάγησε σχετικά με κάποια κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας της Μέριλιν Μονρόε κλπ. Αρχικά οι συντελεστές σκόπευαν να υφάνουν τη σειρά γύρω από το μυστήριο του φόνου της Λώρα και στη συνέχεια να συνεχίσουν το έργο επ’ αόριστον, αφού το κοινό θα είχε εξοικειωθεί με το ευρύ σύνολο διασυνδεόμενων αλλά ανεξάρτητων χαρακτήρων της μικρής πόλης, με δευτερεύουσες ατομικές ιστορίες οι οποίες θα έρχονταν σταδιακά στο προσκήνιο. Όμως η προκύπτουσα μίξη αστυνομικού θρίλερ και μελοδραματικής σαπουνόπερας ­– ήδη από τον διάρκειας διπλού επεισοδίου πιλότο στο τηλεοπτικό κανάλι ABC – απέκτησε ξεχωριστά χαρακτηριστικά οφειλόμενα εμφανώς στη ματιά του Λιντς. Ο πιλότος προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Απρίλιο του 1990 με αποτέλεσμα να εγκριθεί ένας πρώτος κύκλος επτά επεισοδίων, αλλά και μία ειδική έκδοση του πιλότου ως τηλεταινία για την ευρωπαϊκή οικιακή αγορά βιντεοκασέτας, συμπληρωμένη με είκοσι πρόσθετα λεπτά υλικού στο φινάλε τα οποία θα εμφάνιζαν τον δολοφόνο. Μην έχοντας καμία ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί το σενάριο, ο Λιντς κινηματογράφησε γι’ αυτό τον σκοπό μία αλληλουχία τελείως σουρεαλιστικών σκηνών με ονειρική αίσθηση και αλλόκοτους πρωταγωνιστές: ο απελπισμένος μονόχειρας, ο «δαιμονικός» Μπομπ, ο νάνος που χορεύει τζαζ, το Κόκκινο Δωμάτιο με τις βελούδινες κουρτίνες. Σαν τυπικό στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας του σκηνοθέτη, η δημιουργία του χαρακτήρα του Μπομπ και η ανάθεση του ρόλου στον βοηθό σκηνογράφου Φρανκ Σίλβα – με τη χαρακτηριστικά αλλόκοτη εμφάνιση –, μα και άλλα ξεχωριστά συστατικά του Τουίν Πικς (π.χ. η ιδιόρρυθμη σχέση του Μπεν Χορν με τη βρώση σάντουιτς) προέκυψαν ως συμπτωματικοί αυτοσχεδιασμοί του πλατό οι οποίοι ενσωματώθηκαν στον αφηγηματικό κορμό. Αναγνωρίζοντας πως το πρόσθετο υλικό της οικιακής τηλεταινίας ήταν εξαιρετικής ποιότητας, ο Λιντς αποφάσισε να αξιοποιήσει τμήμα του ως το όνειρο του Κούπερ στο φινάλε του δευτέρου επεισοδίου – αυτή ήταν η πλέον σουρεαλιστική πινελιά ως τότε, αλλά και η απαρχή του κατοπινού υπερφυσικού μύθου στο υπόβαθρο της σειράς. Μετά από εκείνο το επεισόδιο σχεδόν εγκατέλειψε για κάποιο διάστημα την παραγωγή προκειμένου να τελειώσει την ταινία του Ατίθαση καρδιά, διατηρώντας όμως έναν βαθμό ελέγχου εξ απόστασης. Ο Μαρκ Φροστ έγραψε τα επόμενα σενάρια του πρώτου κύκλου και η σκηνοθεσία ανατέθηκε σε άλλους, το στίγμα του μοναδικού δημιουργού όμως είχε εντυπωθεί για τα καλά στο Τουίν Πικς.

Ο πρώτος κύκλος διακρινόταν από μία στιβαρή και σφιχτή αφηγηματική δομή, χαρακτηριζόμενη από γοργές εξελίξεις, ομαλό ρυθμό και απανωτές ανατροπές τόσο στην κύρια πλοκή, όσο και στις υποπλοκές. Μετά το δεύτερο επεισόδιο το όνειρο του Κούπερ έγινε η βάση πάνω στην οποία δομήθηκαν τα επόμενα σενάρια, αφού αξιοποιήθηκε ως γρίφος προς αποκρυπτογράφηση από τους πρωταγωνιστές (κυρίως από τον διορατικό Κούπερ), ένας γρίφος που θα οδηγούσε στην εύρεση της ταυτότητας του δολοφόνου. Βεβαίως στο φινάλε του κύκλου τόσο η κύρια πλοκή όσο και οι υποπλοκές τελειώνουν αγωνιωδώς με ανοιχτές εκκρεμότητες, αλλά και υπόνοιες (π.χ. για το ποιος είναι ο φονιάς) οι οποίες εκ των υστέρων αποδεικνύονται αποπροσανατολιστικές και παραπλανητικές. Το κανάλι ενέκρινε τη συνέχιση του εγχειρήματος με έναν πλήρη δεύτερο κύκλο 22 επεισοδίων για την περίοδο 1990 – ’91 με τον Λιντς ξανά στο σκηνοθετικό τιμόνι, την τηλεθέαση στα ύψη και τους καλύτερους οιωνούς. Γρήγορα όμως άρχισαν τα προβλήματα, αφού διαφάνηκε ότι στον δεύτερο κύκλο η αφήγηση δεν είναι τόσο στιβαρή και κομψά δομημένη, οι εξελίξεις είναι βραδύτερες, το υπερφυσικό στοιχείο μετατοπίζεται σταδιακά στο προσκήνιο – γεγονός το οποίο αποξένωσε μία μερίδα του κοινού, παρόλο που αυτό το ξεχωριστό συστατικό του Τουίν Πικς έρχεται σε γοητευτική αντίθεση με το σύγχρονο σκηνικό της ιστορίας – ενώ μετά τα πρώτα επεισόδια ο Λιντς και ο Φροστ άρχισαν να απομακρύνονται εμφανώς από την παραγωγή. Ταυτόχρονα το κανάλι πίεσε για εγκατάλειψη της «σκανδαλώδους» υποπλοκής περί του έρωτα του Κούπερ για τη 18χρονη Ώντρεϊ Χορν και για την πρόωρη αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του δολοφόνου (συμβαίνει στο έβδομο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου, ταυτοχρόνως βίαιο, αποκρουστικό, αλλόκοτο και μαγευτικό), ενώ παράλληλα άλλαζε διαρκώς την ώρα και μέρα προβολής, με αποτέλεσμα να αρχίσουν στη συνέχεια να μειώνονται εκθετικά τα ποσοστά τηλεθέασης.

Μετά την οριστική λήξη της κύριας πλοκής περί του φόνου της Λώρα (στο ένατο επεισόδιο) και για περίπου έξι επεισόδια το σενάριο λιμνάζει περιστρεφόμενο γύρω από «ατάκτως εριμμένες» δευτερεύουσες ή αδιάφορες υποπλοκές, πιο συμβατικά σαπουνοπερετικού τύπου, οι οποίες αδυνατούν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον και δεν υποστηρίζονται από ομαλές μεταβάσεις μεταξύ τους, ενώ ο χαρακτήρας του Κούπερ έχει πλέον «ενσωματωθεί» τόσο πολύ στο κλίμα της επαρχιακής πόλης (ακόμα και… εμφανισιακά!) που μειώνεται σημαντικά η παράδοξη γοητεία του. Μετά το 15ο επεισόδιο – και αφού το ποσοστό τηλεθέασης είχε αγγίξει τον πάτο – το κανάλι απείλησε να διακόψει τελείως την προβολή του Τουίν Πικς, γεγονός που «επανάφερε» στο προσκήνιο τους Φροστ και Λιντς. Μία νέα κεντρική πλοκή (η ιστορία του ιδιοφυούς, βίαιου ψυχοπαθούς Γουίντομ Ερλ, ο οποίος αναζητά τη Μαύρη Στοά για προσωπικό όφελος) αποτέλεσε τη βάση των επόμενων, τελευταίων έξι επεισοδίων. Η δόμηση της πλοκής βελτιώνεται, το μυστήριο εμβαθύνεται και ο φόνος της Λώρα Πάλμερ αποδεικνύεται απλώς στιγμιότυπο μίας ευρύτερης ίντριγκας. Η ιστορία κορυφώνεται κομψά και καταλήγει σε ένα εκπληκτικής σύλληψης τελευταίο επεισόδιο, ίσως μοναδικό στα τηλεοπτικά χρονικά, σκηνοθετημένο ξανά από τον Λιντς και πλημμυρισμένο με σουρεαλιστικές εικόνες, ατμοσφαιρικά εφιαλτικές στιγμές και υπερφυσικά ευρήματα. Το φινάλε, με τον Κούπερ να «εξαφανίζεται» μέσα στο Κόκκινο Δωμάτιο (πρόκειται για τη Μαύρη Στοά) και πίσω στον «πραγματικό κόσμο» να επιστρέφει ένας «σωσίας» του δαιμονισμένος από τον Μπομπ, αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες και υποσχέσεις για συνέχεια. Δυστυχώς όμως η τηλεθέαση, αν και ανεβασμένη, δεν ήταν επαρκής για να οδηγήσει στη δημιουργία ενός τρίτου κύκλου και το Τουίν Πικς ακυρώθηκε.

Το 1990, μεταξύ της προβολής του πρώτου και του δεύτερου κύκλου, κυκλοφόρησε ένα μυθιστόρημα το οποίο υποτίθεται πως είναι το ημερολόγιο της Λώρα Πάλμερ (εμφανιζόμενο και στην τηλεοπτική σειρά), με συγγραφέα την κόρη του Λιντς. Το 1992 ο σκηνοθέτης δημιούργησε μία ταινία – προοίμιο, επανενώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των συντελεστών, και στη συνέχεια τη σκηνικά διαλύθηκαν· αυτό ήταν το τέλος του Υπόπτου κόσμου του Τουίν Πικς...


Twin Peaks Trivia
Για να πραγματοποιηθεί το αλλόκοτο ηχητικό εφέ που χρησιμοποιούσαν στις σκηνές του Black Lodge οι ηθοποιοί μάθαιναν τα λόγια τους ανάποδα, τα ηχογραφούσαν, κι έπειτα να 'γύριζαν' πάλι με τη σωστή σειρά έτσι ώστε το αποτέλεσμα να ακούγεται εντελώς απόκοσμο...
Ο τρομακτικότατος Killer BΟB δεν είναι άλλος από τον διευθυντή Διακόσμησης και Φωτισμού Κινηματογραφικών Set, Frank Silva. O Silva φρόντιζε το ντεκόρ του δωματίου της Laura Palmer όταν τον πρόσεξε ο Lynch και αποφάσισε να δώσει ζωή σε έναν νέο υπερφυσικό χαρακτήρα!
Το όνομα της σειράς είχε αποφασιστεί να είναι "Northwest Passage". Ο David Lynch αποφάσισε την αλλαγή του τίτλου την τελευταία στιγμή. Το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο ριγέ μοτίβο του πατώματος στο Black Lodge είναι μία μεγεθυμένη έκδοση του μοτίβου που είχε το πάτωμα του σπιτιού o Henry από το Eraserhead (Επίσης σκηνοθετημένο από τον Lynch το 1977). Το ίδιο σχέδιο εμφανίζεται και στο μπουφάν του πατέρα της Laura Palmer, στο τέλος του πρώτου επεισοδίου, στην σκηνή όπου χορεύει με την φωτογραφία της Laura.
H Diane, η μυστηριώδης γυναίκα στην οποία απευθύνεται μόνιμα ο Πράκτορας Cooper όταν ηχογραφεί στο κασετοφωνάκι του, δεν εμφανίζεται ποτέ στη σειρά. Πρόκειται, πιθανόν, για την γραμματέα του Cooper. Ωστόσο, πολλοί fan θεωρούν ότι δεν υπάρχει καν Diane, και ότι πρόκειται για μία imaginary γυναικεία φιγούρα στην οποία ο Cooper απευθύνεται προκειμένου να ξεπεράσει τον χαμό της Caroline...

Τι καλό είχε;
Πρώτον, είχε μια πολύ ωραία μουσική επένδυση από τον Angelo Bandalamenti που έχει στοιχειώσει με τις μελωδίες του όλες τις ταινίες του Lynch.Ο Αμερικανός συνθέτης δημιούργησε μέσα σε είκοσι μόλις λεπτά το τραγούδι σήμα κατατεθέν ολόκληρης της σειράς, ενώ επιμελήθηκε και όλο το υπόλοιπο soundtrack της σειράς και της μετέπειτα ταινίας...Το Twin Peaks Theme κέρδισε ένα βραβείο Grammy.
Δεύτερον, το κάστινγκ της σειράς ήταν εξαιρετικό. Ειδικά οι τρεις νεαρές πρωταγωνίστριες Sherilyn Fenn, Lara Flynn Boyle, και Madchen Amick ήταν όμορφες και δροσερές σαν το νερό της πηγής. Μπορεί να μην έκαναν την καριέρα που πολλοί περίμεναν, αλλά είχαν μια ποιότητα, έναν αέρα (στη σειρά, όχι στις μετέπειτα επιλογές τους) που θύμιζε τις μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ.
Τρίτον: Το σενάριο χωρίς να ανακαλύπτει την πυρίτιδα ήταν εξαιρετικά προσεγμένο. Μια μυστηριώδης μικρή πόλη στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά όπου τίποτα δεν είναι ό,τι φαίνεται και όπου όλοι κρύβουν μυστικά. Η σειρά εστιάζει στους χαρακτήρες και τις σχέσεις μεταξύ τους περισσότερο από την πλοκή. Το μοτίβο του φόνου μιας νεαρής κοπέλας και το μυστήριο που ξετυλίγεται σιγά-σιγά έχει μια μαγική απλότητα που ακόμα και σήμερα κεντρίζει το ενδιαφέρον.Στη δεκαετία του ’90 η φράση-ερώτημα «ποιος σκότωσε τη Laura Palmer;», παρά τη σύντομη ζωή της σειράς είχε αποκτήσει μια ξεχωριστή ερμηνεία σαν κάτι, που ακόμα και όταν είναι μπροστά στα μάτια σου παραμένει ανεξιχνίαστο και για να βρεις τι σημαίνει πρέπει να μάθεις να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές.
Τέταρτον: Στην αρχή της καριέρας του ο Lynch αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι δεν ήταν κάτι παραπάνω από ένας φλαουτίστας που αντί για φλάουτο βαστούσε κάμερα. Ότι δηλαδή έπαιζε το φλάουτό του πολύ ευχάριστα αλλά έβαζε το κάρο μπροστά από το άλογο, τη φόρμα μπροστά από το περιεχόμενο. Οι ταινίες του πάντα είχαν καταπληκτική φωτογραφία, υποβλητική μουσική, εκκεντρικές και υπερβολικές ερμηνείες, διπλά νοήματα αλλά η αποδόμηση του σεναρίου ενώ ήταν πιο δύσκολη π.χ από τις πιο πολιτικοποιημένες ταινίες του Γκοντάρ, δεν είχαν το βάθος που κάποιοι θα περίμεναν ώστε να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες που όλες οι υπόλοιπες πτυχές του φιλμ γεννούσαν.Αυτό εν μέρει το ανέτρεψε ο Lynch στο Straight Story (που οι εχθροί του χαρακτήρισαν ένα Forrest Gump με τρακτέρ) και το μαγευτικό Mullholland Drive, ίσως την πιο ολοκληρωμένη ταινία του.Σε κάθε περίπτωση η σειρά από το πρώτο επεισόδιο είχε δεκάδες στοιχεία που φώναζαν ότι πρωτίστως πρόκειται για καλλιτεχνική δημιουργία και όχι για ένα τηλεοπτικό προϊόν.
Πέμπτον: Είναι αυτές οι δεκάδες μικρές λεπτομέρειες και σκηνές που αποτυπώνονται στη μνήμη του θεατή και που κάνουν τη δημιουργία αυτή ξεχωριστή. Η σκηνή που μια εκ των πρωταγωνιστριών δένει με τη γλώσσα της κόμπο το κοτσάνι από το κεράσι, η πρώτη φορά που ο πρωταγωνιστής δοκιμάζει με τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου τον εξαιρετικό καφέ της πόλης από ένα συνηθισμένο εστιατόριο, η τραγωδία του πατέρα της νεκρής κοπέλας και οι κωμικοτραγικές του ενέργειες.
Έκτον: Το κόκκινο δωμάτιο. ΟΙ περισσότεροι θεωρούν ότι δεν ήταν απαραίτητο να υπάρχει καν στη σειρά. Στην πρώτη δοκιμαστική προβολή οι θεατές ενθουσιάστηκαν με την αστυνομική πλοκή και τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες μέχρι που ο πρωταγωνιστής πράκτορας του FBI πήγε στο κόκκινο δωμάτιο. Το κόκκινο δωμάτιο είναι ο κόσμος των ονείρων. Εκεί πηγαίνει ο πρωταγωνιστής για να προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσει το υποσυνείδητό του (παίζοντας και με το συλλογικό υποσυνείδητο του Γιουνγκ). Εδώ βρίσκεται και η πηγή των μεταφυσικών στοιχείων της σειράς που βρίσκονται στις παρυφές της επιστημονικής εξήγησης αλλά περισσότερα κοινά στοιχεία έχουν με το Χ-files (σειρά που επίσης επηρεάστηκε από το Τwin Ρeaks όπως και το Lost, το Killing, η Buffy, to Hemlock Grove, το Under the Dome και δεκάδες άλλες σειρές και ταινίες (χαρακτηριστικό το σινεμά του Ταραντίνο). Σε κάθε περίπτωση το κόκκινο δωμάτιο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της μυθολογίας της σειράς και μέρος της συνταγής που την έκανε μοναδική...


«Θα σε δω ξανά σε 25 χρόνια» ήταν η τελευταία φράση της πιο cult τηλεοπτικής σειράς όλων των εποχών.
Η σειρά επέστρεψε στις 21 Μαϊου 2017 για 18 επεισόδια που θα τα σκηνοθετήσει όλα ο ίδιος ο Lynch.



Πηγές: www.lifo.gr
http://www.antifonies.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένθετος Ζωδιακός Κύκλος σε τοιχογραφία εκκλησίας του Πηλίου.

Η ομάδα έρευνας των αστικών μυστικών θα μας ταξιδέψει στο θρυλικό βουνό της Μαγνησίας, στο όρος Πήλιο. Θα μεταβούμε νοερά στην μαγευτική Τσαγκαράδα ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στις Μηλιές. Εκεί το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε μια εκλησία, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου ο οποίος αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιέταιρο κατασκευαστικά χαρακτήρα, αξιόλογες τοιχογραφίες και μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.  Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό του να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, για την προστασία του.  Από την προφορική παράδοση γνωρίζουμε, ότι η αγιογράφηση έχει γίνει από Αγιορείτη μοναχό και το τέμπλο, που είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο από ξύλο φλαμουριάς και έχει κατασκευαστεί από Ηπειρώτε

Η χαμένη αποικία Roanoke και η μυστηριώδης λέξη Croatoan

Croatoan : Μια μυστηριώδης λέξη που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των απανταχού κυνηγών του μυστηρίου, εδώ και αιώνες. Τι συνέβη στη χαμένη αποικία της Βόρειας Καρολίνας, στο Roanoke Island ; Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί αλλά καμιά μέχρι τώρα δεν έχει επικρατήσει ως η πιο πιθανή, αντίθετα ο γρίφος μεγαλώνει. Μια ομάδα εποίκων εξαφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική χωρίς κανένα ίχνος και κανείς δεν έχει βρει στοιχεία για την τύχη τους εδώ και αιώνες. Η αποικία Roanoke ήταν ο πρώτος αγγλικός οικισμός στην Αμερική. Αφού έμαθε για μια πλούσια, όμορφη περιοχή στην Αμερική η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, της Αγγλίας, αποφάσισε να προσαρτήσει αυτή τη περιοχή της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, έδωσε στον Sir Walter Raleigh  άδεια να δημιουργήσει μια αποικία. Θα χρηματοδοτούσε και θα σχεδίαζε την εκστρατεία στη περιοχή που βρίσκεται τώρα η Βόρεια Καρολίνα. Ο Raleigh είχε 10 χρόνια για να ολοκληρώσει την αποστολή. Το 1585, μια αποστολή με επικεφαλής τον Sir Richard Grenville, που αποτελούνταν απ

Aπομεινάρι από την αρχαία Θάλασσα της Τηθύος νότια της Κρήτης.

Κατα την περιήγηση της ομάδας έρευνας των αστικών μυστικών στο διαδίκτυο ''σκοντάψαμε'' σε ένα άρθρο του πρώτου θέματος με τίτλο Νότια της Κρήτης ο αρχαιότερος ωκεάνιος φλοιός στον κόσμο   το οποίο μας πληροφορεί ότι ο βυθός της Ανατολικής Μεσογείου περιέχει τον αρχαιότερο ωκεάνιο φλοιό στον κόσμο, ηλικίας έως 340 εκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την υποθαλάσσια περιοχή γνωστή ως Λεκάνη του Ηροδότου , που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτιοδυτικά της Κύπρου και βόρεια της Αιγύπτου. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόι Γκρανότ του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience". Στους ωκεανούς της Γης λαμβάνει χώρα μια συνεχής ανακύκλωση, καθώς στις λεγόμενες ζώνες καταβύθισης ο φλοιός εισχωρεί στον μανδύα του πλανήτη για να αναδυθεί ξανά μετά από εκατομμύρια χρόνια. Ο βυθός των θαλασσών συνήθως έχει ηλικία όχι μεγαλύτε